Aan boord

Welkom aan boord van het shantykoor Het Veerse Scheepstuig.

De thuishaven van dit koor is het stadje Veere. Eén van de plaatsen aan het Veerse Meer op Walcheren in Zeeland. Vroeger had deze stad een open verbinding met de zee. Het einde hieraan kwam op 27 april 1961 door het afsluiten van de zee door de Veersegatdam (onderdeel van de Deltawerken). Veere bezit veel cultureel erfgoed en een rijke maritieme historie. Met deze stad heeft het koor een bijzondere band. De burgemeester is de beschermheer van het koor. 

Het koor is op 31 maart 1999 opgericht en bestaat nu uit 50 enthousiaste leden.  De zangers en de vijf muzikanten worden geleid door de bekwame dirigente Elena Berdnikova. De meeste  liederen worden vierstemmig gezongen. De liederen hebben te maken met het thema van “De Zee”.

Met veel plezier wordt er iedere woensdagavond geoefend in Veere. Het koor geeft jaarlijks ongeveer 20 optredens. Deze optredens zijn meestal in Zeeland. De mannen gaan echter ook graag buiten de provinciegrens hun mooie muziek ten gehore brengen.

De liederenbundel omvat ruim 100 nummers in acht talen. Muzikaal maken we dan vaker een wereldreis. Driekwart van deze nummers staan op CD’s. Volgend jaar wordt de vijfde CD gepresenteerd.

Om de twee jaar wordt er een shantyfestival georganiseerd in Veere. Volgend jaar zal dat plaatsvinden op 29 juni. Voor dit festival is er altijd veel belangstelling van zowel de koren als de luisteraars.

In het jaar dat er geen shantyfestival is gaat het koor op reis. Er zijn mooie herinneringen aan zeereizen op de Oostzee, het IJsselmeer en de Wadden. In 2014 hebben we gezongen in de haven van Barcelona, in 2016 aan de kust van Normandië en dit jaar in de stad Valencia.

De boventoon word gevoerd door zang, muziek, gezelligheid en vriendschap.

We nodigen u uit om te komen luisteren naar één van onze optredens. Als u dat doet in Zeeland, dan kunt u gelijk ook genieten van het mooie landschap, de mooie steden en strand en duin.

Tot ziens!